Вие сте тук:Покупко-продажба на земеделски земи

Общата Селскостопанска Политика/ ОСП/ на ЕС и българското земеделие

В резултат на направен анализ на влиянието на ОСП на ЕС върху българското земеделие публикуван на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите са направени някой основни изводи, които ще бъдат предложени от България, като насоки за развитие на ОСП след 2020 год.

ОСНОВНИ ИЗВОДИ:

· Отчитайки всички нови предизвикателства пред ЕС, особено очакваните бюджетни последици от Брекзит, не могат да бъдат идентифицирани евентуални „червени линии“ по отношение на бюджета за ОСП.

 · Общата селскостопанска политика трябва да продължи да бъде силна и адекватно финансирана общностна политика. От съществено значение е размерът на финансиране на ОСП за новите държави-членки като България да се увеличи. Това ще позволи да завърши процесът на изравняване на нивата на подкрепа с останалите държави и да се избегнат сътресения в сектора в условията на нарастващи предизвикателства и повишаващи се изисквания към земеделските стопани при осъществяване на тяхната дейност.

· Директните плащания са съществен елемент от Общата селскостопанска политика, който е доказал своята ефективност и трябва да продължи да се прилага и след 2020 г. като бъде допълнителна гаранция за постигане на гъвкав, конкурентен и устойчив селскостопански сектор в ЕС.

 · Освен осигуряване производството на храни, директните плащания позволяват на фермерите да предоставят жизненоважни обществени блага за цялото общество (например, екосистемни услуги, заетост, управление на ландшафта и жизнеността на икономиката на селските райони).

· Чрез директните плащания се гарантира допълването на доходите на земеделските стопани като се отчита, че земеделието до голяма степен е изложено на въздействието на климатични фактори, пазарни колебания и икономически кризи.

 · Директните плащания дават сигурност за земеделските производители и възможност за справяне със специфичните за земеделското производство предизвикателства – неблагоприятни климатични явления, разпространение на болести по растенията и животните и други производствени рискове и кризи. Ролята на директните плащания за стабилизиране и улесняване на приспособяването придобива все по-голямо значение в контекста на нарастваща нестабилност на селскостопанските пазари и натиска на международната конкуренция.

· Посредством двата типа директни плащания – необвързани с производството и обвързани с производството – се осигурява от една страна свобода за земеделския стопанин да произвежда земеделска продукция, която се търси на пазара и от друга страна се дава възможност за фокусиране на допълнителна директна подкрепа за сектори и производства, които са в криза. „Зелените” директни плащания целят по-висока степен на политическа легитимация на разходите на ОСП. Те са начин за доказване на обществената значимост на ОСП не само за осигуряване на хранителни продукти, но и като фактор за екологична устойчивост на територията.

Посетители на сайта

Днес9
Вчера166
Седмично9
Месечно3376
Общо487125

Последно влизане от: 34.224.102.60 Използван браузър: Unknown - Unknown Понеделник, 21 Януари 2019 01:21

Онлайн потребители

Гости : 9 гости онлайн Членове : Няма членове онлайн
Ако търсите или предлагате 
земеделска земя,
ако искате да отдадете
под аренда или да наемете,
свържете се с нас!

Публикуване на оферта

ЗА КОНТАКТИ

"Дунавска земя БГ" ЕООД
гр.Русе, пл."Света троица" № 15

Телефон: 082 590 830
Мобилен: 0878 881 818

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Facebook Image


Всички права запазени. © 2013 Дунавска земя БГ ЕООД

Joomla templates by Joomlashine